Siirry pääsisältöön

Hollolassa keskusteltiin kuntakeskuksen eläväisyydestä ja kuihtumisesta

Viisi ihmistä istuu puoliympyrän muodossa keskustelemassa, taustalla valkokangas, jolle on heijastettu keskustelun säännöt.
Kuva Reetta Nousiainen, Lahden museot.

Eläväisyys ja kuihtuminen – sanapari, joka nostettiin esille monessakin yhteydessä, kun Hollolan kunnankirjastolla keskusteltiin torstai-iltana Salpakankaan tulevaisuudesta. Salpakankaalla sijaitsevan kuntakeskuksen kohtalo puhututtaa nyt monella rintamalla. Miten kuntakeskusta voidaan kehittää kestävästi ja miten varmistetaan se, että kuntakeskus säilyy eläväisenä eikä kutistu ja kuihdu olemattomiin?

Lahden historiallisen museon Muistamo-projekti on kevään aikana järjestänyt kolme keskusteluiltaa Hollolassa. Keskusteluilloissa on käsitelty Hollolan Salpakankaan ja kuntakeskuksen rakentamista ja sen vaiheita 1960-luvulta aina nykypäivään asti. Keskusteluiltojen sarja on kerännyt runsaasti huomioita ja sen kautta on tavoitettu jo ennätyksellisesti yli 600 ihmistä. Torstaina 5.5. järjestetyssä viimeisessä keskusteluillassa katseet suunnattiin jo kohti tulevaisuutta ja keskustelemassa oli kaarti Hollolan viranhaltijoita sekä yksi luottamushenkilö. Vaikeaan kysymykseen ei ole helppoa vastausta, mutta runsaasti ajatuksia ja ideoita näyttäisi olevan ilmassa. Miten Salpakankaalle siis rakennetaan tulevaisuuden kuntakeskusta?

Mustavalkoinen ilmakuva jossa taajaman kerrostaloja, parkkipaikkaa ja metsää.
Hollolan kuntakeskus ilmakuvassa 1979. Kuva Hollolan kunnan kuvakokoelma.

Aalto yliopiston kaupunkisuunnittelun lehtori Tommy Lindgren oli pohjustamassa keskustelua puolituntisella Kaupunkisuunnittelun mittakaavat -puheenvuorolla. Hän hahmotteli moninaisin tavoin Hollolan kuntakeskuksen kolmea rakennusvaihetta ja nosti esiin yhden tärkeänä pitämänsä seikan: kaupunkisuunnittelun perusteena tulisi aina olla ihminen – ja ihana kaupunki. On tärkeää, että kaupunkia rakennetaan kysymällä, mikä juuri Hollolassa toimii. ”Mistä ihanan kaupungin tunne syntyy?” Kaupunkiympäristön kokemuksellinen laatu on oltava aina kaiken suunnittelun ja rakentamisen itseisarvo. 

Kunnan luottamushenkilöistä paikalla keskustelemassa oli kunnanhallituksen puheenjohtaja Teemu Kinnari. Kunnan viranhaltijoista paikalla olivat puolestaan kehitys- ja kaavoituspäällikkö Ilkka Korhonen, vapaa-aikapäällikkö Lassi Puodinketo sekä elinkeinopäällikkö Sari-Anna Vilander. Keskustelun ydintä olivat kaksi toisiinsa kietoutunutta asiaa, edellä mainittu eläväisyys ja kuihtuminen sekä toisena asiana hollolalainen identiteetti. Miten Hollola pystyy palvelemaan kaikkia ikäluokkia siten, että juurtuminen kuntaan ja eläminen kunnassa on mahdollista?

Ihmisiä torilla.
Markkinat kuntakeskuksessa 1982. Kuva Hollolan kunnan kuvakokoelma.

Kuntakeskus on varsin ainutlaatuinen rakentuessaan luonnon keskelle kirkonkylän ulkopuolelle. Sen sijoitus kertoo historiallisesti Hollolan tarpeesta säilyä itsenäisenä kuntana – se että ollaan hollolaisia on sekä ajassa elävä ja oleva identiteetti että toisaalta kuntakeskuksen suunnittelun yhteydessä vahvistamisen paikka. Käytännössä kuntakeskuksen nähdään rakentuneen kompaktisti pienelle alueelle, joka tarjoaa runsaasti erilaisia palveluja. Kuntakeskukseen kuitenkin kaivataan lisää liiketoiminnan sijoituspaikkoja, tilaa pienimuotoiselle kulttuuritoiminnalle ja panostusta luontoon ja liikuntapaikkoihin sekä omakotitaloasumiseen. 

Yhteisiä linjoja on keskustelua seuratessa selvästi havaittavissa. Vilander huomauttaa, että jokainen tyytyväinen asukas on Hollolan paras markkinointimies ja Puodinketo nostaa esiin sen, että Lahden läheisyys voidaan nähdä positiivisena asiana eikä Hollolan toimintaa suitsivana. Myös keskustelukentän kuumaa perunaa sohaistaan varovasti moneen kertaan. Kinnari näkee keskustakorttelin kehittämisessä valtavasti potentiaalia ja kunnantalon seisominen tyhjillään kuntakeskuksessa nähdään tässä porukassa varoittavana esimerkkinä. Korhonen pohtii myös, miten keskusta lähdetään kehittämään: Onko tarpeen peruskorjata vai rakentaa uutta? 

Oli niin tai näin: Kuntakeskuksen elävöittämisessä ja kuihtumisessa keskustakorttelilla on valtavan suuri merkitys. 

NEA UUSISALO, projektitutkija


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Purkuaalto uhkaa rakennettua ympäristöä – ja ilmastoa

Viime vuosina Suomessa on havahduttu siihen, että erityisesti modernia rakennusperintöä puretaan kiihtyvään tahtiin. Purkamisen kohteeksi voivat joutua jopa 1990-luvulla rakennetut rakennukset ja purkamisvimma tuntuu vallanneen koko Suomen. Helsingissä on esimerkiksi puhututtanut Aktian talon purkaminen Mannerheimintiellä. Miten purkaminen vaikuttaa ilmastoon ja elinympäristöömme?   Lahden vientikerman tehdasrakennus purettiin alkuvuodesta 2022. Kuva: Anssi Malinen/Lahden museot  Modernin rakennusperinnön arvojen tunnistaminen on ollut kulttuuriympäristökentällä viime vuosina keskeinen teema, sillä modernit rakennukset päätyvät yhä useammin museon asiantuntijoiden työpöydälle joko korjaushankkeiden tai – yhä useammin – purkavan uudisrakentamisen yhteydessä. Yli 90 % Suomen rakennuskannasta on rakennettu sotien jälkeisenä aikana. Rakennusperintömme on siis määritelmällisesti hyvin modernia.  1960-luvun rakennukset ovat nyt peruskorjausiässä, mutta kuitenkin moni niist...

Mukana museossa – Birgitta Stjernvall-Järvi Lahden museoiden muistoissa

Birgitta Stjernvall-Järvi kuoli 80-vuotiaana 10.6.2024. Hän oli syntynyt 1.4.1944 Sysmän Virtaan Vanhankartanon tyttärenä. Birgitta Stjernvall kirjoitti ylioppilaaksi Salpausselän yhteiskoulun ensimmäisen ylioppilasvuosikerran mukana vuonna 1964 ja valmistui kaksi vuotta myöhemmin kansakoulunopettaksi Helsingin opettajakorkeakoulusta. Birgitta Stjernvall-Järvi oli monin tavoin mukana museossa. Birgitta Sjernvall-Järvi 1960-luvun alussa. Lahden museoiden kuvakokoelmat. Opiskellessaan Birgitta sai tilaisuuden mukavaan sivutoimeen. Hänestä tuli televisiokuuluttaja, yksi alan pioneereista. Taikalaatikon kaunottaret olivat vielä 1960-luvulla suuri ihailun kohde. Tv-illan päätteeksi kuuluttajan lausuma ”Hyvää yötä” kuulosti henkilökohtaiselta ja turvalliselta. Television varhaisvuosista saakka lastenohjelmat olivat merkittävä osa ohjelmistoa, kuten voimme Radio- ja tv-museon perusnäyttelyssä oppia. Oli tietenkin tärkeää naulita kansa vastaanotinten ääreen ja totuttaa katsojat pienestä...

Maauimala mäkimontussa – Lahden oma erikoisuus

Lahden maauimalan tuleva kohtalo on puhututtanut kaupunkilaisia niin lehtien palstoilla kuin uimalan saunan lauteillakin. Alkukesästä uutisoitiin, että maauimala on vuonna 2024 auki mahdollisesti viimeistä kesää. Korjausvelkaa on kertynyt, eikä remontin rahoittamisesta tai tahtotilasta siihen ole tietoa.  Urheilukeskus on nykymuodossaan pitkälti 1970-luvun asussa. Maauimala otettiin mukaan Urheilukeskuksen yleissuunnitelmaan oikeastaan käytännön tarpeesta: Suurmäen mäkimonttu jouduttiin betonoimaan, jotta alueen pohjavedet pystyttiin paremmin suojelemaan. Näin syntyi harvinainen yhdistelmä mäkihyppyä ja uintia. Mäen alusta saatiin valmiiksi vuoden 1972 kisoihin, mutta maauimala avautui yleisölle 1974. Maauimalasta tuli Lahden ensimmäinen ja ainoa 50 metrin allas. 1980-luvun postikorttiin on kaupungintalon ja rautatieaseman lisäksi päätynyt hyppyrimäet ja maauimala. Kuva: Raimo Ketola/Laatukortti, Lahden museoiden kuvakokoelmat.  Maauimalan kohtalo on monisyinen juttu, johon li...