Siirry pääsisältöön

Hiihdon hurmaa - #hurmaavahiihto

SUVI KUISMA, museoamanuenssi

Tänä vuonna on nautittu tammikuussa vanhan ajan kunnon talvesta. Se on innostanut laduille jo ennestään innokkaat hiihtäjät sekä lukuisan joukon ihmisiä kokeilemaan hiihtoa pitkästä aikaa lämpimimpien talvien jälkeen. Toisaalta nuoren polven hiihtoinnostus on hiipunut jo pidemmän aikaa. Viimeaikaiset tilastot kertovat, että kaikista suomalaisista noin kymmenessä vuodessa hiihtämässä pyörähtäneiden määrä oli pudonnut 42 prosentista 34 prosenttiin. Aktiivisesti hiihtoa harrastavien määrä on pudonnut 7-29-vuotiaiden keskuudessa kahteen prosenttiin viime vuosina. Vielä 1950- ja 1960-luvulla hiihto oli yksi suosituimpia lasten ja nuorten harrastuksia.

Nuoret hiihtäjät hiihtoretkellä Rautakankareen maastossa 1962. Kuvaaja: Kuvakiila. Lahden kaupunginmuseon kuva-arkisto. 

Mikä hiihtämisessä innostaa nykyisin ja tuo iloa? Sitä halutaan esille Hurmaava hiihto -hankkeessa. Projekti on osa Hurmaava Suomi -nykydokumentointihanketta, joka on kansallinen ammatillisten museoiden tallennus- ja kokoelmaverkoston  TAKO:n projekti. Projektin avulla kerätään talteen ihmisille tärkeitä ja mieluisia asioita henkilöistä ja trendeistä osallistavin keinoin. Hurmaava Suomi -nykydokumentointi toteutetaan 28.1.–31.3.2019. Lahden museot ja Hiihtomuseo osallistuu hankkeeseen Hurmaava hiihto -teemalla. Hanketta toteutetaan erityisesti valokuvien keruulla, mutta myös lyhyet muistelut kiinnostavat. Hiihtomuseon toiveena onkin erityisesti suurten ikäluokkien osallistuminen nuorten lisäksi, koska monelle 1940- ja 1950-luvulla syntyneelle maastohiihto on tuottanut suurta iloa lapsesta nykypäivään asti.

Parin viime vuosikymmenen aikana hiihdosta niin kuin monesta muustakin urheilulajista on tullut enemmän pienen ryhmän harrastus, jossa keskitytään kilpailemiseen ja menestykseen. Höntsäily ja vapaa-ajan viettäminen leikkisästi suksien kanssa on vähentynyt. Tosin lapset ja nuoret viihtyvät talven iloissa nykyisin mieluummin laskettelurinteissä.

Suomalaiset kuitenkin edelleen nauttivat hiihdosta itsestään, mutta miten se näkyy tänä päivänä. Sitä tällä kyselyllä ja kuvakeruulla halutaan kartoittaa. Valokuvat ovat tärkeitä ja niillä voi kertoa tämän päivän innostuksesta tai niistä entisajan hiihtotunnelmista. Mitä kaikkea hiihto voi merkitä? Siihen koetetaan kannustaa nykyisin hyvällä fiiliksellä. Hiihto liittyy leikkeihin, koulujen hiihtoon, hiihtoretkeilyyn ja yhdessäoloon. Se tarjoaa mahdollisuuden myös vapauden tunteeseen ja omaan rauhaan, kun viilettää pitkin jäitä ja keväthankia. Kunto nousee kohisten. Eväiden syönti on saattanut olla se hiihtoretken paras osuus. Missä ovat Lahden ja Päijät-Hämeen parhaat hiihtoretkipaikat?

Miten voin osallistua?

Hiihtomuseon hankkeeseen #hurmaavahiihto voi osallistua jakamalla hiihdon hurmasta kertovia nykykuvia ja elämyksiä Instagramissa tai Facebookissa. Kuvia voi jakaa myös Lahden museoiden Facebook-sivulle @lahden.museot. Lisää jakamaasi kuviin hastagit:  #hurmaavahiihto, #hurmaavasuomi. Muistathan tarkistaa yksityisyysasetuksesi, jos haluat osallistua kampanjaan.

Hiihtävä pari Salpausselällä ladun varressa 1946, Pekka Tuomi ja Maija Jakonen. Kuva Lahden kaupungimuseon kuva-arkisto.

Hurmaava Suomi -nykydokumentointi toteutetaan 28.1.–31.3.2019. Voit ottaa yhteyttä myös suoraan Hiihtomuseoon, hiihtomuseo(at)lahti.fi tai suvi.kuisma(at)lahti.fi; 050 398 5521.  Jos haluat, voit kertoa tämän hetken hiihdon iloista kuvin ja lyhyen tekstin kanssa tai voit kertoa hiihtomuistoja ja lahjoittaa tai lainata vanhoja kuvia Hiihtomuseolle. Pienet sovitut haastattelutkin ovat mahdollisia.

Ennen kuin lähetät tai lataat materiaalia Lahden museoiden Facebook-sivuille, niin tutustu tietosuojaselosteeseen ja Facebookin käyttöehtoihin.

Hiihtomuseon ja Lahden kaupunginmuseon kuva-arkisto tallentaa kerätyn aineiston kokoelmiin omien käytäntöjensä mukaisesti. Tunnisteiden ansiosta Hurmaava Suomi -keruun aineisto helppo koota yhteen. Materiaalista voidaan koostaa verkkonäyttely. Lisäksi hankkeelle on alustavasti pohdittu jatkohankkeita: vastavoimainen Hirvittävä Suomi, hirvittävä hiihto.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Purkuaalto uhkaa rakennettua ympäristöä – ja ilmastoa

Viime vuosina Suomessa on havahduttu siihen, että erityisesti modernia rakennusperintöä puretaan kiihtyvään tahtiin. Purkamisen kohteeksi voivat joutua jopa 1990-luvulla rakennetut rakennukset ja purkamisvimma tuntuu vallanneen koko Suomen. Helsingissä on esimerkiksi puhututtanut Aktian talon purkaminen Mannerheimintiellä. Miten purkaminen vaikuttaa ilmastoon ja elinympäristöömme?   Lahden vientikerman tehdasrakennus purettiin alkuvuodesta 2022. Kuva: Anssi Malinen/Lahden museot  Modernin rakennusperinnön arvojen tunnistaminen on ollut kulttuuriympäristökentällä viime vuosina keskeinen teema, sillä modernit rakennukset päätyvät yhä useammin museon asiantuntijoiden työpöydälle joko korjaushankkeiden tai – yhä useammin – purkavan uudisrakentamisen yhteydessä. Yli 90 % Suomen rakennuskannasta on rakennettu sotien jälkeisenä aikana. Rakennusperintömme on siis määritelmällisesti hyvin modernia.  1960-luvun rakennukset ovat nyt peruskorjausiässä, mutta kuitenkin moni niist...

Mukana museossa – Birgitta Stjernvall-Järvi Lahden museoiden muistoissa

Birgitta Stjernvall-Järvi kuoli 80-vuotiaana 10.6.2024. Hän oli syntynyt 1.4.1944 Sysmän Virtaan Vanhankartanon tyttärenä. Birgitta Stjernvall kirjoitti ylioppilaaksi Salpausselän yhteiskoulun ensimmäisen ylioppilasvuosikerran mukana vuonna 1964 ja valmistui kaksi vuotta myöhemmin kansakoulunopettaksi Helsingin opettajakorkeakoulusta. Birgitta Stjernvall-Järvi oli monin tavoin mukana museossa. Birgitta Sjernvall-Järvi 1960-luvun alussa. Lahden museoiden kuvakokoelmat. Opiskellessaan Birgitta sai tilaisuuden mukavaan sivutoimeen. Hänestä tuli televisiokuuluttaja, yksi alan pioneereista. Taikalaatikon kaunottaret olivat vielä 1960-luvulla suuri ihailun kohde. Tv-illan päätteeksi kuuluttajan lausuma ”Hyvää yötä” kuulosti henkilökohtaiselta ja turvalliselta. Television varhaisvuosista saakka lastenohjelmat olivat merkittävä osa ohjelmistoa, kuten voimme Radio- ja tv-museon perusnäyttelyssä oppia. Oli tietenkin tärkeää naulita kansa vastaanotinten ääreen ja totuttaa katsojat pienestä...

Maauimala mäkimontussa – Lahden oma erikoisuus

Lahden maauimalan tuleva kohtalo on puhututtanut kaupunkilaisia niin lehtien palstoilla kuin uimalan saunan lauteillakin. Alkukesästä uutisoitiin, että maauimala on vuonna 2024 auki mahdollisesti viimeistä kesää. Korjausvelkaa on kertynyt, eikä remontin rahoittamisesta tai tahtotilasta siihen ole tietoa.  Urheilukeskus on nykymuodossaan pitkälti 1970-luvun asussa. Maauimala otettiin mukaan Urheilukeskuksen yleissuunnitelmaan oikeastaan käytännön tarpeesta: Suurmäen mäkimonttu jouduttiin betonoimaan, jotta alueen pohjavedet pystyttiin paremmin suojelemaan. Näin syntyi harvinainen yhdistelmä mäkihyppyä ja uintia. Mäen alusta saatiin valmiiksi vuoden 1972 kisoihin, mutta maauimala avautui yleisölle 1974. Maauimalasta tuli Lahden ensimmäinen ja ainoa 50 metrin allas. 1980-luvun postikorttiin on kaupungintalon ja rautatieaseman lisäksi päätynyt hyppyrimäet ja maauimala. Kuva: Raimo Ketola/Laatukortti, Lahden museoiden kuvakokoelmat.  Maauimalan kohtalo on monisyinen juttu, johon li...