Siirry pääsisältöön

Päijät-Hämeen kulttuuriympäristöselvitys 2024

Kaksi siltaa, jotka ylittävät virtaavan veden etummaisen sillan alla kaari taustalla kerrostaloja.
Jyrängönkosken ympäristö Heinolassa. Kuva Tiina Rekola, Lahden museot.

Päijät-Hämeen maakunnallinen rakennetun kulttuuriympäristön selvitys on nyt päivitetty, aiempi selvitys oli laadittu vuonna 2006 (Wager 2006). Selvityksessä määriteltiin maakunnallisesti arvokkaita rakennettuja kulttuuriympäristöjä 210 kpl ja maisema-alueita 100 kpl. Kokonaisuudessaan kulttuuriympäristöselvitys käsittää rakennetun ympäristön, kulttuurimaiseman, perinnemaiseman ja muinaisjäännökset. Selvityksen laatiminen on iso työ — ajallisesti, topografisesti ja teemallisesti.

Mikä selvitys on ja miksi se on tehty?

Maakunnallisesti merkityksellisten alueiden lähtökohtana pidetään valtakunnallisesti merkittäviä rakennettuja kulttuuriympäristöjä (RKY 2009). Sanahirviö ei kerro ajattelematta paljoakaan. Mutta mietitäänpä. Merkittävällä tarkoitetaan arvokasta ja merkityksellistä, sellaista, jonka ei haluttaisi katoavan. Merkittävä kohde tai alue voi olla monella tapaa arvokas. Se voi olla hyvinkin tavanomainen mutta erinomaisesti säilynyt koulurakennus, joka voi rakennustavaltaan olla alueelle tyypillinen. Se voi olla ainoa laatuaan. Alueen maisema voi olla huomattavan hieno. Alue voi olla syntyhistorialtaan poikkeava tai vaikka edustava esimerkki alueelle tyypillisestä kylärakenteesta. Alue voi edustaa maakunnan teollistumisen eri vaiheita tai kertoa liikenteellisestä solmukohdasta.

Usein tätä merkityksellisyyttä, arvokkuutta tai erityisyyttä ei arkielämässä huomaa. Sillat, kirkot tai kartanot ovat helposti havaittavia kohteita, mutta 1800-luvun telakka, 1300-luvun kauppatie, 1960-luvun kerrostaloalue tai 1800-luvun isojaossa hajonnut ryhmäkylä eivät niinkään. Toisaalta 1990-luvun terveyskeskus katsotaan niin tavanomaiseksi, ettei sillekään usein arvostusta heru. 

Mutta palataan maakunnallisesti arvokkaaseen rakennettuun kulttuuriympäristöön. Mitä tarkoittaa rakennettu? Ensimmäiseksi saattaa tulla mieleen talo, rakennus. Lähtökohta kulttuurihistoriallisissa arvokohteissa usein onkin rakennus, monumentaalinen arkkitehtuurin merkkiteos, mutta se on paljon muutakin. Ihmiset ovat muokanneet ympäristöään kauan. Pellot on raivattu viljelyyn, teitä on tasoitettu helpottamaan kulkemista, vesistöjä on ylitetty rakentamalla siltoja ja rautateitä on vedetty yhdistämään kauppareittejä, teollisuusyhdyskuntia, kyliä, taajamia, kaupunkeja. Yhteisöjä on muodostunut maataloudellisesti tai liikenteellisesti keskeisiin paikkoihin. Rakennettu tarkoittaa niin rakennusta kuin rakentunutta. Se on ihmisen jälki, joka näkyy ympäristössä.

Entä sitten kulttuuriympäristö? Se käsittää elinympäristömme, jonka muodostaa ihmisten rakentama ympäristö jälkineen kaikkineen menneestä nykyhetkeen siinä maisemassa, joka on muodostunut jääkauden jäljiltä. Kun yhtälöön lisätään vielä kysymys miksi tai minkä toiminnan seurauksena ympäristömme näyttää siltä kuin näyttää, olemme lähellä kulttuuriympäristöselvityksen lopullista laajuutta. Ihmisten tavat ja perinteet ovat osana kulttuuriympäristömme muodostumista.

Kolmen vaakakuvan sarja, ensimmäisessä abstrakti veistos puistossa, toisessa lentopallokenttä ja kolmannessa laituri ja veneitä.

Kulttuuriympäristö on julkista taidetta, liikuntapaikkoja, satamia.

Kolmen vaakakuvan sarja, ensimmäisessä syksyinen koivukuja, toisessa vaalean tiilisen navettarakennuksen pääty, kolmannessa saunalautta ja vene laiturissa.
Kulttuuriympäristö on kartanoita, maatiloja ja huvila-alueita.

Kolmen vaakakuvan sarja, ensimmäisessä talvinen näkymä sulan joen ylittävän puusillan alta, toisessa peltoaukea ja edustalla mäntyjä, kolmannessa kaksikaarinen kiviholvattu silta pienen joen yli.
Kulttuuriympäristö on vanhoja kauppareittejä maalla ja vesistöissä, pitkään viljeltyjä peltoaloja ja tiesiltoja.

Kolmen vaakakuvan sarja, ensimmäisessä vaalea suurikokoinen rakennus, toisessa pellon poikki mutkitteleva hiekkatie, kolmannessa kolmion muotoinen moderni kappelirakennus.
Kulttuuriympäristö on hallintorakennuksia, kyläteitä ja sakraalirakennuksia kirkkomaineen.

Kolmen vaakakuvan sarja, ensimmäisessä perinteinen keltainen ja punakattoinen puurakennus, toisessa kukkaistutus ja suihkulähde sairaalarakennuksen edustalla, kolmannessa vaalean keltainen päärakennus.

Kulttuuriympäristö on sekoitus vanhaa ja uutta rakennusperinnettä.

Kolmen vaakakuvan sarja, ensimmäisessä keltainen puinen omakotitalo, toisessa vaalea iso sairaalarakennus, kolmannessa junaraide, juna ja punainen puinen asemarakennus..
Kulttuuriympäristö on asuinalueita, sairaaloita ja rautateitä.

Kolmen vaakakuvan sarja, ensimmäisessä punatiilinen teollisuusrakennus, toisessa puinen suurkokoinen rakennus ja punatiilinen savupiippu, kolmannessa punainen puurakennus..
Kulttuuriympäristö on teollisuutta. Kaikki kuvat Tiina Rekola, Lahden museot.

Museolla on tehtävänä pyrkiä säilyttämään ihmiskunnan luomaa kulttuuriperintöä. Siksi maakuntamme ihmisen käden tai jalanjälkiä kartoittamaan usein valitaan museo, jossa näkökulma ympäristöön on jo valmiiksi monitahoinen ja ajallisesti laaja. 

Eli maakunnallisesti arvokkaan rakennetun kulttuuriympäristöselvityksen tarkoituksena on tuoda esille arkielämässä huomaamattomiksi jääviä merkityksiä ja jälkiä. Tieto ympäristöstä laajentaa käsitystä oman kylän merkityksistä sen asukkaille ja kunnille, sekä laajemmin maakunnan alueellisia erityisyyksiä Suomessa. Tietoa käytetään muun muassa alueiden käytön suunnittelussa. Kulttuuriympäristöselvityksen perusteella aluesuunnittelussa voidaan ottaa huomioon ympäristön erityispiirteet alueita kehitettäessä.

Maakuntamme aluesuunnittelusta vastaava Päijät-Hämeen liitto laatii uutta maakuntakaavaa ja työn pohjaksi koottu kulttuuriympäristöselvitys antaa osviittaa siitä minkälaisen alueen maakuntamme kymmenen kuntaa Asikkala, Hartola, Heinola, Hollola, Iitti, Kärkölä, Lahti, Orimattila, Padasjoki ja Sysmä yhdessä muodostavat.


TIINA REKOLA, Päijät-Hämeen kulttuuriympäristöselvityksen projektitutkija, valokuvaaja

Lähteet:
Wager, H. (2006). Päijät-Hämeen rakennettu kulttuuriympäristö. Päijät-Hämeen liitto.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Maauimala mäkimontussa – Lahden oma erikoisuus

Lahden maauimalan tuleva kohtalo on puhututtanut kaupunkilaisia niin lehtien palstoilla kuin uimalan saunan lauteillakin. Alkukesästä uutisoitiin, että maauimala on vuonna 2024 auki mahdollisesti viimeistä kesää. Korjausvelkaa on kertynyt, eikä remontin rahoittamisesta tai tahtotilasta siihen ole tietoa.  Urheilukeskus on nykymuodossaan pitkälti 1970-luvun asussa. Maauimala otettiin mukaan Urheilukeskuksen yleissuunnitelmaan oikeastaan käytännön tarpeesta: Suurmäen mäkimonttu jouduttiin betonoimaan, jotta alueen pohjavedet pystyttiin paremmin suojelemaan. Näin syntyi harvinainen yhdistelmä mäkihyppyä ja uintia. Mäen alusta saatiin valmiiksi vuoden 1972 kisoihin, mutta maauimala avautui yleisölle 1974. Maauimalasta tuli Lahden ensimmäinen ja ainoa 50 metrin allas. 1980-luvun postikorttiin on kaupungintalon ja rautatieaseman lisäksi päätynyt hyppyrimäet ja maauimala. Kuva: Raimo Ketola/Laatukortti, Lahden museoiden kuvakokoelmat.  Maauimalan kohtalo on monisyinen juttu, johon li...

Andelinin perhe – tarina sukualbumien sivuilta

Lahden museoiden kuvakokoelmiin on tullut sadan toimintavuoden aikana monen lahtelaisen suvun valokuvia, albumeja ja arkistoaineistoa. Kokonaisuuksia käsitellessä herää kysymys, miksi jonkin suvun kuvat ja asiakirjat ovat päätyneet museoon. Miksi niitä ei ole pidetty suvulla? Ensiksi on todettava, että on henkilöitä, jotka ovat tietoisesti halunneet lahjoittaa sukukuvansa museolle. On myös tapauksia, että aineisto on saattanut löytyä kiinteistökaupan jälkeen ullakolta ja uudet omistajat ovat lahjoittaneet tuntemattomien ihmisten kuvat museolle. Joskus suvun aineisto on saattanut jäädä henkilölle, jolla ei ole ollut jälkikasvua tai ylipäätään perijöitä tai testamenttia, jolloin omaisuus on mennyt valtiolle, minkä jälkeen henkilön kotikunta on voinut hakea osuutta perinnöstä itselleen. Tällä tavalla Lahden museoiden kokoelmiin on tullut esimerkiksi Martti Saksalan suvun valokuvia ja arkistoaineistoa. Neljäs vaihtoehto on, että vaikka perheettömällä henkilöllä on sukua, yhteys sukuun on v...

Maakuntamme mäkihyppy ja hyppyrimäet

Paksussa iittiläisessä sammalikossa Salpausselän pohjoisrinteessä heikosti erottuvalla tasanteella on joskus ollut vauhtimäen nokka. Edessä jyrkässä rinteessä avautuu – metsä. Lahden Betonin nokalta maisema näyttää hyvin erilaiselta: avoimelta ja hoidetuilta. Täällä ei näy tuomaritornia eikä katsomoita. Lahden urheilukeskus on nykyään ainoa aktiivinen mäkihyppypaikka Päijät-Hämeessä, mutta 60 vuotta sitten päijäthämäläinen saattoi harrastaa lajia omalla kylällä. Tälle iittiläiselle hyppyrille pääsi sukset olalla vaikka junalla Lahdesta. Sitikkalan seisakkeelta oli lyhyt matka kivuta Siperianmäen hiihtomajalle. Nykyisen Aurinkoladun hiihtäjät eivät välttämättä tiedäkään minkä talvilajin majalla pysähtyvät. Entisen hyppyrin nokkatasanne Iitin Sitikkalassa. Kuva Tiina Rekola 2023, Lahden museot. 1970-luvulla pelkästään Lahdessa oli 12 rakennettua kaupungin huoltamaa hyppyrimäkeä. Niiden lisäksi oli isompia ja pienempiä tösiä, jotka rakennettiin vaatimattomampaan mutta kaiketi yhtä tavoitt...