Siirry pääsisältöön

Kuinka nykypäivä tallennetaan museokokoelmiin?

Museot säilyttävät ja välittävät kulttuuriperintöä. Elämme parhaillaan tulevaisuuden historiaa ja tuotamme kulttuuriperintöä huomaamattammekin. Museokokoelmiin kerätään erilaisista tämän päivän ilmiöistä kertovia esineitä, mutta tallennus voi tapahtua myös muilla keinoin. Ilmiö tai osanen siitä saadaan tallennettua esimerkiksi haastatteluin, kirjoituspyynnöin tai valokuvaamalla ja havainnoimalla ympäristöä.

Työ vaatii kiikareita tulevaisuuteen. Mitkä asiat 2020-luvusta kiinnostavat 20, 50 tai 100 vuoden päästä? Usein ne ovat näennäisesti pieniä, mutta kokonaiskuvan kannalta merkittäviä asioita. Arkipäiväiset asiat, kuten se mitä syömme, mitä puemme päällemme ja miten vietämme vapaa-aikaamme, kertovat paljon elämänmenosta eri aikoina.

Vanhemman ihmisen kädet, jotka pitelevät sauvakävelysauvoja.
Haastateltavat kokivat tärkeäksi pitää kiinni arjen rutiineista ja tutuista harrastuksistaan poikkeusaikana. Kuva Karoliina Redsven, Lahden museot.

Lahden museot tallentaa vanhuusiän ilmiöitä. Tänä syksynä jatkoimme keväällä 2020 aloitettua korona-ajan tallennusta haastattelujen merkeissä. Tallennuksen alussa keräsimme eläkeikäisten vapaamuotoisia kirjoituksia heidän korona-ajan tuntemuksistaan ja nyt lähestyimme kirjoituksia jakaneita henkilöitä tilannekatsauksella.

Muisti toimii usein armeliaasti. Poikkeusaikaa oli eletty pari vuotta ja koronarajoituksista oli luovuttu vasta muutama kuukausi ennen haastatteluita. Rajoitukset tuntuivat monille jo kaukaisilta ja niiden laajuus oli ehtinyt unohtua. Tosiaanko museot ja kirjastot olivat kiinni? Mitä me silloin teimme? Tämän takia asiat on hyvä ottaa talteen verekseltään. Läheinen ajankohta voi kuitenkin tuottaa myös haasteita: haastattelupyyntöjä lähettäessä eräs vastasi kyllästyneensä jo koko korona-aiheeseen ja haluavansa keskittyä vihdoin muihin asioihin.

Auton ikkunan lävitse kuvattu auton kojelauta, ikkunaan heijastuu pilviä.
Oma auto voi muodostua arvokkaaksi aikana, jolloin julkisilla kulkuvälineillä liikkuminen ahdistaa. Sillä on helppo hurauttaa vaikka toiselle puolen Suomea läheisten luokse. Kuva Karoliina Redsven, Lahden museot.

Tunteet jäävät helposti tulkinnan varaan, jos niistä ei kysy informantilta suoraan. Miltä se tuntui, kun yli 70-vuotiaiden toivottiin eristäytyvän koteihinsa? Monen kokemusta värittivät ristiriitaiset tunteet: alkuun tilanne hämmensi ja harmitti, mutta myös ymmärrystä säännöille löytyi. Niiden avulla haluttiin turvata heidän terveyttään.

Kerrostaloasunnon keittiön seinusta ja ikkuna, seinällä koristeesineitä ja tauluja.
Koti on monelle tärkeä turvapaikka, mutta entä jos se tuntuukin vieraalta? Mitä jos kodissa täytyy viettää kaikki aika? Mitä jos kotia ei ole? Kuva Karoliina Redsven, Lahden museot.

Yksi haastateltavista oli muuttanut Lahteen juuri ennen korona-aikaa. Hän oli odottanut uuteen kaupunkiin ja uusiin ihmisiin tutustumista, mutta sopeutuminen täytyi aloittaa omasta kodista. Koti tuntuikin vielä parin vuoden jälkeen vieraalta ja ikävä entiselle kotipaikkakunnalle kasvoi. Vaikka ulkoiset puitteet olisivat kunnossa, tarvitsemme muita ihmisiä sopeutuaksemme paikkoihin.

Monet osoittivat huolen yksin asuvia tai heikkokuntoisia kohtaan. Kuinka he pärjäävät fyysisesti ja etenkin henkisesti? Lahden vanhusten asuntosäätiöltä kerrottiin, että korona-aika oli heikentänyt monen vanhuksen fyysistä toimintakykyä ja monesta saattoi tuntua jännittävältä poistua ihmisten ilmoille vielä rajoitusten poistumisen jälkeenkin.

Sisäkuva olohuoneesta.
Kodeista voi löytyä erilaisia korona-ajan jäänteitä, kuten sohvapöydän alatasolle jäänyt kasvosuoja. Kuva Karoliina Redsven, Lahden museot.

Korona-aika vietettiin pitkälti kotien suojassa ja siksi lähes jokainen haastattelu pidettiin haastateltavien luona. Koti on intiimi paikka ja tuntemattomien päästäminen sisään vaatii usein herkkyyttä, jota haluamme myös museokokoelmiin tallentaa. Myös muistoja, tunteita ja kokemuksia voi olla jännittävää avata. Ne tarjoavat kuitenkin arvokasta tietoa, jonka avulla tämän päivän elämästä jää kattavampi kuva jälkipolville.

JELENA POSTARI, projektitutkija

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Maauimala mäkimontussa – Lahden oma erikoisuus

Lahden maauimalan tuleva kohtalo on puhututtanut kaupunkilaisia niin lehtien palstoilla kuin uimalan saunan lauteillakin. Alkukesästä uutisoitiin, että maauimala on vuonna 2024 auki mahdollisesti viimeistä kesää. Korjausvelkaa on kertynyt, eikä remontin rahoittamisesta tai tahtotilasta siihen ole tietoa.  Urheilukeskus on nykymuodossaan pitkälti 1970-luvun asussa. Maauimala otettiin mukaan Urheilukeskuksen yleissuunnitelmaan oikeastaan käytännön tarpeesta: Suurmäen mäkimonttu jouduttiin betonoimaan, jotta alueen pohjavedet pystyttiin paremmin suojelemaan. Näin syntyi harvinainen yhdistelmä mäkihyppyä ja uintia. Mäen alusta saatiin valmiiksi vuoden 1972 kisoihin, mutta maauimala avautui yleisölle 1974. Maauimalasta tuli Lahden ensimmäinen ja ainoa 50 metrin allas. 1980-luvun postikorttiin on kaupungintalon ja rautatieaseman lisäksi päätynyt hyppyrimäet ja maauimala. Kuva: Raimo Ketola/Laatukortti, Lahden museoiden kuvakokoelmat.  Maauimalan kohtalo on monisyinen juttu, johon li...

Mukana museossa – Birgitta Stjernvall-Järvi Lahden museoiden muistoissa

Birgitta Stjernvall-Järvi kuoli 80-vuotiaana 10.6.2024. Hän oli syntynyt 1.4.1944 Sysmän Virtaan Vanhankartanon tyttärenä. Birgitta Stjernvall kirjoitti ylioppilaaksi Salpausselän yhteiskoulun ensimmäisen ylioppilasvuosikerran mukana vuonna 1964 ja valmistui kaksi vuotta myöhemmin kansakoulunopettaksi Helsingin opettajakorkeakoulusta. Birgitta Stjernvall-Järvi oli monin tavoin mukana museossa. Birgitta Sjernvall-Järvi 1960-luvun alussa. Lahden museoiden kuvakokoelmat. Opiskellessaan Birgitta sai tilaisuuden mukavaan sivutoimeen. Hänestä tuli televisiokuuluttaja, yksi alan pioneereista. Taikalaatikon kaunottaret olivat vielä 1960-luvulla suuri ihailun kohde. Tv-illan päätteeksi kuuluttajan lausuma ”Hyvää yötä” kuulosti henkilökohtaiselta ja turvalliselta. Television varhaisvuosista saakka lastenohjelmat olivat merkittävä osa ohjelmistoa, kuten voimme Radio- ja tv-museon perusnäyttelyssä oppia. Oli tietenkin tärkeää naulita kansa vastaanotinten ääreen ja totuttaa katsojat pienestä...

Kaikenkarvaiset ystävät ja arjen hyödylliset apurit

Oletko koskaan miettinyt eläinten merkitystä entisaikoina tai esimerkiksi niiden roolia ihmisen apuna arjessa? Eläimiä on pidetty sekä käytetty monenlaisiin tarkoituksiin, ja ne ovat olleet osana ihmisten elämää aina. Eläimet ovat myös kuvastaneet omistajiaan ja olleet tärkeitä selviytymisen kannalta. Kanoja riihitarhassa arviolta 1900-luvun alussa. Lahden museoiden kuvakokoelmat. Kotieläimillä on aina ollut suuri merkitys ihmisille, riippumatta siitä, asuttiinko kaupungissa vai maalla. Myös kaupunkilaiset viljelivät peltoja sekä pitivät monenlaisia kotieläimiä. Tonttien perällä oli usein talli sekä navetta, ja pihalla juoksentelevia kanoja. Ruotsin vallan aikaan ja vielä 1800-luvulla monilla oli lehmiäkin, ja niitä saattoi nähdä kadulla vapaana. Lehmien avulla saatiin niin maitoa, voita kuin juustoa. Työnjako meni yleensä niin, että lehmät kuuluivat talon emännän vastuutehtäviin, ja hevoset isännän työlistalle. Wahlströmin perhettä ja hevonen Roinilan talolla Kuhmoisissa vuonna 1890. ...