Siirry pääsisältöön

Rakennusperintö, kokemus ja valokuva

Pellon reunassa oleva pieni punainen lautarakennus, jonka ovessa lukee VPK.
Vähä-Henna, Kärkölä 2022. Kuva Tiina Rekola, Lahden museot.

Rakennusperinnöllä viitataan kollektiivisesti tietyn aikakauden tai maantieteellisen alueen historiallisiin muistomerkkeihin. Ihmisen kokemuksella on rooli rakennusperinnön merkityksen rakentajana, sillä rakennettu ympäristö ei muutu automaattisesti rakennusperinnöksi, vaan joidenkin ihmisryhmien on ensin otettava se henkisesti omakseen. Muistomerkkiluonnetta on sukupolvi sukupolvelta aktiivisesti rakennettava ja ylläpidettävä, muutoin se häviää.

Rakennusperintöstatus lankeaa kohteille, jotka on hyväksytty ja todettu yhteisön kannalta merkittäviksi. Niihin sitoutuvat sukupolvien kokemukset, jos ajatellaan rakennusperinnön saavuttavan asemansa kahdessa sukupolvessa. Usein tavanomainen rakennuskanta, joka ei nouse arkkitehtuuriltaan ainutlaatuisten kohteiden joukkoon, hiipuu unhoon samaan tapaan kuin ovat nousseet. Hiljaisesti. Metelillä ja rummutuksella pystytetyt koulut ja terveyskeskukset saavat julkaisuissa palstatilaa ja meritoituneet arkkitehtuurikuvaajat viihtyvät niiden tuntumassa öin ja päivin ympäri vuoden ikuistamassa arkkitehdin näkemystä.

Ratapiha, jossa etualla kiskot ja puukuormassa olevan tavarajunan vaunut, taustalla vanhempi rakennus ja suuria rakenteilla olevia kerrostaloja.
Lahden rautatieaseman seutu 2022. Kuva Tiina Rekola, Lahden museot.

Entä terveyskeskus tai navetta, joka ei ole vienyt elinaikanaan arkkitehtuurijulkaisuissa palstatilaa? Onko myöhäistä kutsua Tuomas Uusheimo paikalle ikuistamaan kliininen arkkitehdin näkemys edes yhden julkaisun sivulle ennen kuin rakennus lakkaa olemasta? Silloin voisi vielä nostaa rakennusmestarin tai arkkitehdin näkemyksen rakennuksesta esille poistamalla ihmisen jäljet mahdollisimman tarkkaan, kuvaamalla se sekavalossa sinisen taivaan alla niinkuin rakennuksen suunnittelija on sen tarkoittanut. Rakennuksesta jäisi jälki tuleville polville edes lehden sivuille.

Rakkaan terveyskeskuksen tai navetan kalkkiviivoilla otetut pelkistetyt arkkitehtuurivalokuvat eivät kuitenkaan ole se mitä eletyltä paikalta odotetaan näkevän. Kuvissa pitäisi esiintyä vakituiset penkinkuluttajat ja lähikaupan mainosständit tai lantakärryt ja navetan asukkaat. Kaikki ne elämän jäljet, jotka arkkitehtuurikuvista pyritään poistamaan. Arkkitehtuurivalokuva ”eletystä rakennuksesta” on ehkä tunteikkaampi kuin pelkistetty arkkitehtuurikuva, joka ei vielä herätä kokemuspohjaisia mielenliikutuksia kuin rakennusmiehissä ja valokuvataiteen ihastelijoissa.

Tien varressa olevan tiilinavetan pääty, jonka ylä osa on punaista lautarakennetta.
Koskunen, Orimattila 2022. Kuva Tiina Rekola, Lahden museot.

Valokuva rakennusperinnöstä ja rakennetusta kulttuuriympäristöstä sisältää ihmiset ja ihmisten ympäristöön tekemät ja jättämät jäljet maisemassa. Valokuva arkkitehtuurista on hetki ennen rakennuksen käyttöönottoa. Se on arkkitehdin silmä, joka korostaa valoa ja muotoa vailla häiritseviä ja huomion olennaisesta vieviä inhimillisiä elementtejä.

Jos nostot julkisessa keskustelussa ja puhe alan ja muissakin julkaisuissa nostavat tavanomaiset kohteet, kylätalot, sillat, navetat ja muuntamot, olemassa oleviksi, niiden pitää näkyä säilyäkseen. Samoin omalla kokemuksella on suuri merkitys siinä, näkeekö rakennuksella arvoa ja edelleen jääkö se elämään.

Koulun piha, jossa edustalla pyörä katoksessa ja leikkiteline, taustalla tiliestä ja puusta rakennettu koulurakennus.
Tönnön koulu Orimattilassa 2022. Kuva Tiina Rekola, Lahden museot.

Maakuntamme merkittävää rakennettua kulttuuriympäristöä valokuvadokumentoidaan parhaillaan Päijät-Hämeen kulttuuriympäristöselvityksen 2021–2023 edetessä. Jokaisen kunnan Asikkalan, Hartolan, Heinolan, Hollolan, Iitin, Kärkölän, Lahden, Orimattilan, Padasjoen ja Sysmän vuonna 2006 määritellyt maakunnallisesti merkittävät alueet, yhteensä noin 200 kpl, käydään läpi ja tuodaan muun muassa valokuvin esille se erityisyys, joka tekee päijäthämäläisestä rakennetusta ympäristöstä ja elämänjäljistä Päijät-Hämeen. Se erityisyys säilyy kuvajälkenä museon arkistossa seuraavien sukupolvien hyödynnettäväksi ja merkitysten uusijaksi.

TIINA REKOLA, projektitutkija

Lähteet:
Goodwin, M. 2016. Architecture´s discursive space: photography. Aalto University publication series DOCTORAL DISSERTATIONS, 123/2016. 
Kalakoski I. & Sirén R. 2022. Harvinaiset, huippuhienot ja arkinen harmaus. Suomen arkkitehtiliitto, Finlands arkitektförbund & the Finnish Association of Architects. Arkkitehti: Ark. 2/2022. Suomen Arkkitehtiliitto.
Neuvonen, P. 2017. Linnoituksesta historialliseksi muistomerkiksi: Viipurin vanhakaupunki 1856-1939. Aalto-yliopisto.
Wager, H. 2006. Päijät-Hämeen rakennettu kulttuuriympäristö. Päijät-Hämeen liitto.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Maauimala mäkimontussa – Lahden oma erikoisuus

Lahden maauimalan tuleva kohtalo on puhututtanut kaupunkilaisia niin lehtien palstoilla kuin uimalan saunan lauteillakin. Alkukesästä uutisoitiin, että maauimala on vuonna 2024 auki mahdollisesti viimeistä kesää. Korjausvelkaa on kertynyt, eikä remontin rahoittamisesta tai tahtotilasta siihen ole tietoa.  Urheilukeskus on nykymuodossaan pitkälti 1970-luvun asussa. Maauimala otettiin mukaan Urheilukeskuksen yleissuunnitelmaan oikeastaan käytännön tarpeesta: Suurmäen mäkimonttu jouduttiin betonoimaan, jotta alueen pohjavedet pystyttiin paremmin suojelemaan. Näin syntyi harvinainen yhdistelmä mäkihyppyä ja uintia. Mäen alusta saatiin valmiiksi vuoden 1972 kisoihin, mutta maauimala avautui yleisölle 1974. Maauimalasta tuli Lahden ensimmäinen ja ainoa 50 metrin allas. 1980-luvun postikorttiin on kaupungintalon ja rautatieaseman lisäksi päätynyt hyppyrimäet ja maauimala. Kuva: Raimo Ketola/Laatukortti, Lahden museoiden kuvakokoelmat.  Maauimalan kohtalo on monisyinen juttu, johon li...

Mukana museossa – Birgitta Stjernvall-Järvi Lahden museoiden muistoissa

Birgitta Stjernvall-Järvi kuoli 80-vuotiaana 10.6.2024. Hän oli syntynyt 1.4.1944 Sysmän Virtaan Vanhankartanon tyttärenä. Birgitta Stjernvall kirjoitti ylioppilaaksi Salpausselän yhteiskoulun ensimmäisen ylioppilasvuosikerran mukana vuonna 1964 ja valmistui kaksi vuotta myöhemmin kansakoulunopettaksi Helsingin opettajakorkeakoulusta. Birgitta Stjernvall-Järvi oli monin tavoin mukana museossa. Birgitta Sjernvall-Järvi 1960-luvun alussa. Lahden museoiden kuvakokoelmat. Opiskellessaan Birgitta sai tilaisuuden mukavaan sivutoimeen. Hänestä tuli televisiokuuluttaja, yksi alan pioneereista. Taikalaatikon kaunottaret olivat vielä 1960-luvulla suuri ihailun kohde. Tv-illan päätteeksi kuuluttajan lausuma ”Hyvää yötä” kuulosti henkilökohtaiselta ja turvalliselta. Television varhaisvuosista saakka lastenohjelmat olivat merkittävä osa ohjelmistoa, kuten voimme Radio- ja tv-museon perusnäyttelyssä oppia. Oli tietenkin tärkeää naulita kansa vastaanotinten ääreen ja totuttaa katsojat pienestä...

Kaikenkarvaiset ystävät ja arjen hyödylliset apurit

Oletko koskaan miettinyt eläinten merkitystä entisaikoina tai esimerkiksi niiden roolia ihmisen apuna arjessa? Eläimiä on pidetty sekä käytetty monenlaisiin tarkoituksiin, ja ne ovat olleet osana ihmisten elämää aina. Eläimet ovat myös kuvastaneet omistajiaan ja olleet tärkeitä selviytymisen kannalta. Kanoja riihitarhassa arviolta 1900-luvun alussa. Lahden museoiden kuvakokoelmat. Kotieläimillä on aina ollut suuri merkitys ihmisille, riippumatta siitä, asuttiinko kaupungissa vai maalla. Myös kaupunkilaiset viljelivät peltoja sekä pitivät monenlaisia kotieläimiä. Tonttien perällä oli usein talli sekä navetta, ja pihalla juoksentelevia kanoja. Ruotsin vallan aikaan ja vielä 1800-luvulla monilla oli lehmiäkin, ja niitä saattoi nähdä kadulla vapaana. Lehmien avulla saatiin niin maitoa, voita kuin juustoa. Työnjako meni yleensä niin, että lehmät kuuluivat talon emännän vastuutehtäviin, ja hevoset isännän työlistalle. Wahlströmin perhettä ja hevonen Roinilan talolla Kuhmoisissa vuonna 1890. ...