Siirry pääsisältöön

Oi kuusipuu, oi kuusipuu

Tanssivia pareja pikkujouluissa, taustalla joulukuusi.
Joulukuusi luomassa tunnelmaa Lahden Lepokalusteen pikkujouluissa 1950-luvulla. Kuva: Aake Anttila/Yksityiskokoelma.

Puiden ja vehreiden oksien koristelulla on juhlapäivien yhteydessä ollut vuosisataiset perinteet. Joulukuusen alkuperä juontaa Pohjois-Saksaan, jossa joulukuusia pystytettiin viimeistään 1500-luvulla koristamaan julkisia tiloja kuten kiltarakennuksia. Seuraavalla vuosisadalla tapa laajeni yksityiskoteihin. 1700-luvulla kuninkaalliset ihastuvat saksalaiseen joulukuusiperinteeseen ja joulukuuset levittäytyivät eurooppalaisiin hoveihin. 

Aateliskartanoiden ja pappiloiden kautta joulukuusi rantautui myös Suomeen 1800-luvun alkupuolella, ensimmäisenä Pohjanlahden rannikon ruotsalaisseudulle. Joulukuusiperinteen leviämistä edisti aiempi tapa juhlistaa nimipäivää kuusella, jonka oksille lahjat oli ripustettu. Myös ensimmäiset joulukuuset ovat olleet henkilökohtaisia ja niitä on ollut joka perheen jäsenelle omansa. 

Vielä 1800-luvulla joulukuusia oli lähinnä yläluokan ja porvariston kodeissa. Tavallinen kansa saattoi nähdä joulukuusen joululehtien kuvissa tai vuosisadan puolivälin jälkeen yleistyneissä koulujen kuusijuhlissa. Suuri ihmetyksen aihe oli varmasti vuonna 1894 Tampereen Kauppatorin jättiläiskuusi, joka valaistiin sähkövaloilla. Kotien joulunvietossa kuusi yleistyi vasta 1900-luvun alkupuolella. Pienessä pirtissä kuusi saatettiin kiinnittää tilanpuutteen vuoksi kattohirteen roikkumaan tai sen virkaa saattoi toimittaa pieni kuusen näre. 

Joulukuusta ei alun perin valaistu kynttilöillä ja latvakoristeetkin kuusissa yleistyvät vasta 1910–30-luvulla. Sähkökynttilät paransivat paloturvallisuutta 1950-luvun lopulta alkaen, tätä ennen aidot kynttilät kiinnitettiin oksiin vastapainopitimillä tai nipistinmallisella pitimellä. 1800-luvulla kuusi koristeltiin kynttilöillä ja syötävillä herkuilla kuten omenoilla, karamelleilla ja pipareilla. Näiden lisäksi suosittu koriste oli silkki- tai paperinauha, jossa oli teksti: ”Kunnia olkoon Jumalalle korkeudessa”. Itsenäisyyden ajan alkupuolella Suomen liput ja erilaiset lippunauhat nousivat suosituiksi kuusenkoristeiksi.

Suomalaiseen joulunviettoon on aina liittynyt leimallisesti itsetekeminen ja käsillä tekemisen tapa. Tämä näkyy myös joulukuusenkoristeissa. Suosittuja kuusenkoristeita 1900-luvun alkupuolella olivat erilaiset paperista leikatut tonttu-, enkeli- ja rengasnauhat ja -koristeet sekä värikkäisiin papereihin käärityt karamellit. Oljesta tehtyjen koristeiden suosio on ollut ajatonta. Jo 1800-luvulta lähtien kaupoissa oli tarjolla teollisesti tuotettuja joulukoristeita, alkuvaiheessa koristeet olivat pääsääntöisesti saksalaista tuontitavaraa. Lasisia koristeita ja metallinhohtoista kimallenauhaa, lamettaa, hankittiin porvariskotien kuusiin. Suosittu saksalainen lasinen koriste oli joululintu, jonka kotoinen vastine saatettiin tehdä itse puusta.

Kotimaisista koristevalmistajista tunnetuin on K. A. Weiste, joka aloitti toimintansa 1924. Weisteen varhaisiin tuotteisiin kuuluivat lasiset pallot ja kellot sekä erilaiset hopea ja kultalangasta tehdyt koristeet. Paksusta hopealangasta tehtiin käsin veivattavalla koneella kimaltavia jääpuikkoja; myöhemmin kone sähköistettiin ja jääpuikot olivat tuotannossa vuoteen 1988 asti. Taloudellinen kasvu sotien jälkeen lisäsi teollisten koristeiden kysyntää. Muovin yleistyminen kevensi raskaat lasiset koristeet ja itsetehdyt konvehdit korvautuivat suklaakoristeilla. Tutut muodot pallot, kävyt, kellot ja hedelmät säilyivät myös uusista materiaaleista tehdyissä koristeissa. 

Tutustu Lahden museoiden ja muiden päijäthämäläisten museoiden kokoelmissa oleviin joulukoristeisiin.

ANNA-RIIKKA VADEN, tutkija

Lähteet:
Koivisto, Kaisa; Nyman, Hannele & Saloniemi, Marjo-Riitta 2009. Joulupuu on rakennettu. Suomalaisen joulukuusen tarina. Tammi.
Vilkuna, Kustaa 1983. Vuotuinen ajantieto. Otava.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Lahden kylän koulu - koulupojista taiteilijoihin

RIITTA NISKANEN, rakennustutkija Lahden kylän ensimmäinen kansakoulu perustettiin vuonna 1871. Koulu oli yksityinen, yksi Lahden kartanon isännän August Fellmanin monista kansansivistyshankkeista. Kaksi vuotta myöhemmin koulu sai oman rakennuksen, ja se kunnallistettiin. Uusi koulu rakennettiin Ylisen Viipurintien äärelle, pienelle mäennyppylälle, männikön suojaan. Paikka oli ihanteellinen koulurakennukselle: se oli hyväkuntoisen tien äärellä, tuulilta suojassa. Fellman antoi koululle tontin, ja talolliset velvoitettiin pystyttämään se päivätöinään lahjoittamistaan peruskivistä ja hirsistä. Koulupihaan tehtiin myös ulkorakennus opettajien lehmiä varten sekä käymälät, liiterit ja aitta.   Lahden kylässä oli näihin aikoihin vajaat 900 asukasta. He eivät olleet aluksi järin innostuneita uudesta opinahjosta, sillä koulunkäynnin arveltiin olevan haitaksi uskonnonharjoitukselle. Fellman houkutteli vanhempia lähettämään jälkikasvu kouluun lupaamalla puoli tynnyriä rukiita yhdestä, kaksi

Kesäisiä päiviä Jalkarannassa – Ainolan historiaa

RIITTA NISKANEN, rakennustutkija Herrasväen kesänviettotavat alkoivat muuttua kaupungistumisen myötä. Suomalaisen maalaismaiseman kauneus avautui uudella tavalla. Höyrylaivat kuljettivat väkeä suvisiin maisemiin, ja rautatieverkon laajetessa junakyydilläkin oli mahdollista päästä vilpeiden vesien äärelle. 1800-luvun loppupuolella rannoille alkoi nousta porvariston huviloita, joihin talous palvelijoineen kaikkineen siirrettiin yleensä koko kesän ajaksi. Lahden seudun ensimmäisiä huviloita oli apteekkari Aron Grönmarkin Jalkarantaan rakennuttama Merilä. Arkkitehti Eliel Saarisen suunnittelema rakennus valmistui vuonna 1901. Talon takan piirsi taiteilija Akseli Gallen-Kallela, joskin tieto on epävarma. Eliel Saarisen suunnittelema Merilä vuonna 1904 lähetetyssä postikortissa. Kuva Lahden kaupunginmuseon kuva-arkisto. Suomalaismielinen Grönmark halusi huvilansa suunnittelijaksi suomalaisuuden manifestiksi vuonna 1900 nousseen Pariisin maailmannäyttelypaviljongin arkkitehdin. Mer

Kasvun aika - lahtelaista kouluhistoriaa

RIITTA NISKANEN, rakennustutkija Nykyisen Lahden alueen kouluhistoria alkaa kolmesta 1870-luvulla perustetusta yksityisestä koulusta, Koiskalan kartanon, Lahden kartanon ja Seestan kartanon kouluista. Vuonna 1881 perustettiin vielä Mytäjäisten varikolle ruotsin- ja suomenkielinen koulu rautatieläisten lapsia varten. Kartanoiden ja patruunoiden yksityiset koulut olivat Suomessa yleisiä, mutta se, että mikään alueemme kouluista ei ollut yhteiskunnan hanke, oli tuiki harvinaista. Lahden kartanon isännän August Fellmanin perustama koulu kunnallistettiin ja se sai oman koulutalon vuonna 1873. Koulu rakennettiin Ylisen Viipurintien varrelle, männikköiselle mäennyppylälle. Jo vuoden 1866 kansakouluasetuksista lähtien esivalta oli kaitsenut paitsi opetusta myös koulurakennuksia, niiden sijoitusta ja rakentamistapaa. Fellmanin lahjoittama tontti ja rakennus täyttivät määräykset: koulu näkyi kauas, mutta oli tuulten ulottumattomissa, hyväkuntoisen tien varrella, ja sen ympäristössä oli rii