Siirry pääsisältöön

MUSIIKKI, ARKKITEHTUURI, LUONTO - Kauneuden kolmiyhteys heinolalaisessa metsässä

Puurakennuksen kulma ja koivu alhaaltapäin kuvattuna.
Hyvin suunniteltu rakenne on yhtä aikaa kaunis, kestävä ja käyttökelpoinen, kuten antiikin viisaus opettaa.
Kuva Lahden museot, kuvakokoelmat, Eetu-Pekka Heiskanen

Täysosuma, kehui säveltäjämestari Jean Sibelius tyttärensä ja vävynsä valintaa. Margareta ja Jussi Jalas olivat hankkineet kesäpaikan Heinolan maalaiskunnasta, tienoolta, joka vielä tuolloin oli erämaata, korppien ja kaakkurien valtakuntaa. Tämä ilahdutti säveltäjää, suurta luonnonystävää.

Kesäpaikkaa alettiin kutsua Tapiolaksi. Nimi viittasi metsään ja Jalasten Tapio-poikaan. Tapiola on myös Jean Sibeliuksen sinfoninen runo, joka soi tekijänsä mielestä kauneimmin kapellimestari Jussi Jalaksen johtamana.

Ensin rakennettiin sauna, joka valmistui vuonna 1949. Saunan suunnitteli Aulis Blomstedt, Jussi Jalaksen arkkitehtiveli. Veistetystä hirrestä kootun ristinurkkatalon pystytti läheisen maalaistalon isäntä. Perinteinen suomalainen kansanrakennustaito innoitti Blomstedtia, mikä näkyy saunan mittasuhteissa: ne ovat täydelliset ja ympäröivään maisemaan taiten sovitetut. Rakennusta on kuvattu ajan patinoimaksi Guarneri-viuluksi, joka kirkasvetisen järven ja jylhän luonnon äärellä soi aina vain ihanammin.

Hirsinen saunarakennus järven rannassa.
Tapiolan sauna edustaa perinteistä hirsisalvostekniikkaa. Aulis Blomstedt sovelsi menetelmää esimerkiksi jatkosodan aikana laatimissaan tyyppitalosuunnitelmissa. Talot oli helppo kuljettaa ja koota missä vain.
Kuva Lahden museot, kuvakokoelmat, Eetu-Pekka Heiskanen

Vuonna 1955 Blomstedt laati huvilan, Pirtin piirustukset. Jalakset siirrättivät lähistöltä vanhan riihen, ja sen päälle rakennettiin toinen kerros, joka on hieman ensimmäisen kerroksen hirsikehikkoa suurempi. Rakennuksen muoto ja ilme ovat äärimmäisen yksinkertaiset.

Huvilan julkisivuissa on muutama pienehkö ikkuna sijoitettuna siten, että ne aikaansaavat vähäisen liikevaikutelman. Ulko-ovi jakaa pääjulkisivun pituussuunnassa kahteen yhtä suureen osaan. Hirsien, lautojen ja kuistin kaiteen viivat synnyttävät yhdessä aukotuksen kanssa rytmikkään, abstraktia maalausta muistuttavan kokonaisuuden. Kuten maalauksessa väri on punnittava suhteessa viereiseen väriin, on rakennuksessa mitta aina suhteutettava toiseen mittaan, on arkkitehti Aulis Blomstedt sanonut. Pirtti osoittaa teorian todeksi.

Tapiolan sauna ja huvila lukeutuvat Blomstedtin ensimmäisiin mittojen musikaalisen harmonian tutkimuksiin. Hän etsi luonnon omaa kieltä, kaiken olevaisen aakkosia, kuten hän kirjoitti Pirtin syntyvuonna. Rakennustaiteen perusta ovat arkkitehdin mukaan antiikin lukuihin kätkeytyvät viisaudet.

Pirtin kalustuksen nikkaroi isäntä itse. Jalaksen usein höyläämättömästä laudasta kokoamat huonekalut ovat kuten rakennuskin, askeettisia ja perusmuotoihin pitäytyviä. Alkuperäisiä huonekaluja on myöhemmin korvattu jonkin verran uusilla, mutta varoen.

Harmaanutnut hirsihuvila.
Aulis Blomstedtin arkkitehtuuri perustuu yksinkertaisille perusmuodoille ja tarkasti sommitelluille mittasuhteille. Tapiolan päärakennuksessa nämä yhdistyvät ikivanhaan suomalaiseen rakennustaitoon.
Kuva Lahden museot, kuvakokoelmat, Eetu-Pekka Heiskanen.

Jalakset viettivät Tapiolassa aina koko kesän. Alkuvuosina he saapuivat junalla Helsingistä Lahteen ja sieltä Heinolaan. Sitten matkaa jatkettiin kuorma-autolla ja lopuksi veneellä. Tie saatiin 1950-luvun lopulla. Se oli Jussi Jalaksen seitsenvuotinen urakka, jonka hän päätti Tapiolassa vietettyyn 50-vuotispäiväjuhlaansa.

Naputtelun ja raivauksen ohella Jussi Jalas teki kesällä myös varsinaista työtään, tutki partituureja ja valmistautui seuraavan konserttikauden tehtäviin. Lisäksi hän tallensi Jean Sibeliuksen kanssa käymiään keskusteluja, jotka ovat myöhemmin olleet tärkeä lähde säveltäjän ajatteluun ja tuotantoon. Kapellimestari saattoi kantaa pöydän ja tuolin metsään työskennelläkseen lasten äänten ulottumattomissa.

Kolmesta lapsesta tuli muusikoita, Tapio Jalaksesta huilisti, Satu Jalas-Risitosta viulisti ja Aino Porrasta oboisti. Silloin tällöin perheestä oli tapana koota kvartetti, joka soitti ulkona Tapiolan kallioiden tarjotessa hienon akustiikan. Mieliohjelmisto koostui barokkimusiikista.

Tapiolassa viettivät kesäänsä myös Jalasten lasten samanikäiset serkut. Veljekset Aulis ja Jussi olivat naimissa sisarusten, Heidi ja Margareta Sibeliuksen kanssa, ja kummallekin pariskunnalle syntyi vuonna 1946 lapsi saman tunnin sisällä, Jalaksille Aino, Blomstedteille Severi, tuleva arkkitehti ja Rakennustaiteen museon johtaja. Blomstedtien poika Petri oli puolestaan samanikäinen Tapio Jalaksen kanssa. Petri oli jokakesäinen vieras Tapiolassa. Hän sai aikanaan arkkitehtina suunnitellakseen Jalasten lapsille omat mökit Pirtin ympärille. Hirsirakennukset täydentävät Aulis Blomstedtin kädenjälkeä.

Osin luonnonkivistä muurattu savupiippu.
Luonnonkivet olivat Aulis Blomstedtille tärkeä rakennusmateriaali. Niitä on käytetty Tapiolan saunan ohella muun muassa Blomstedtin säveltäjä Uuno Klamille suunnittelemassa venevajassa.
Kuva Lahden museot, kuvakokoelmat, Eetu-Pekka Heiskanen.

Nyt Tapiolan kesästä nauttii kolmaskin muusikkosukupolvi, muun muassa basisti ja säveltäjä Lauri Porra ja puolisonsa, Sinfonia Lahden ylikapellimestari Dalia Stasevska. Nimi on enne: Dalia on viherpeukalo, jonka kaikenlaiset kasvi-ihanuudet kukkivat Tapiolassa.

Luonto oli Tapiolan lähtökohta. Se syntyi Aulis Blomstedtin ihaileman Vitruviuksen, antiikin ajan arkkitehdin, hengessä. Vitruviuksen kolmio, kauneus, kestävyys, käyttökelpoisuus, pystytettiin suomalaiseen mäntymetsään, suomalaisen erämaajärven rannalle. Se rakennettiin suomalaisesta hirrestä ikiaikaisin suomalaisin puunkäsittelytaidoin. Tuloksena oli ajatonta taidetta, joka sai arkkitehdin itsensä sanoin kaikki aakkosensa, kaikki sanansa, kaikki vertauskuvansa ja kaikki tavoitteensa suoraan luonnosta.

RIITTA NISKANEN, rakennustutkija


LÄHTEET:
Arkkitehtuurimuseo, Helsinki. Aulis Blomstedtin päiväämättömät rakennuspiirustukset ja luonnokset Jalaksen huvilaa varten.
Porra, Aino, muusikko, Helsinki. Haastattelut 3.2.2009 ja 6.5.2021
Blomstedt, Aulis 1955. Arkkitehtuurin kieli. Arkkitehti 6/1955.
Blomstedt, Aulis 1962. Mitta ja suhde. Arkkitehti 9/1962.
Connah, Roger 2000. Sa[l]vaged Modernism. Re-inventing Finnish Architecture. Rakennustieto, Helsinki.
Jalas, Jussi 1981. Elämäni teemat. Tammi, Helsinki.
Pallasmaa, Juhani 1992. Man, Measure and Proportion – Aulis Blomstedt and the tradition of Pythagorean harmonies. Acanthus 1992. The Art of Standards / Standardien taide. Ed. Riitta Nikula, Marja-Riitta Norri, Kristiina Paatero. Suomen rakennustaiteen museo, Helsinki.
Pallasmaa, Juhani 2005. Ihminen – Talo – Kosmos. Aulis Blomstedt ja pythagoralainen harmoniikka. Tieteessä tapahtuu 5/2005.
Sarjakoski, Helena 2003. Rationalismi ja runollisuus. Aulis Blomstedt ja suhteiden taide. Rakennustieto, Helsinki.
Sirén, Vesa 2000. Aina poltti sikaria. Jean Sibelius aikalaisten silmin. Otava, Helsinki.
Vanhakoski, Erkki 1992. Aulis Blomstedt – Works / Työt 1926–1979. Acanthus 1992. The Art of Standards / Standardien taide. Ed. Riitta Nikula, Marja-Riitta Norri, Kristiina Paatero. Suomen rakennustaiteen museo, Helsinki.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Maauimala mäkimontussa – Lahden oma erikoisuus

Lahden maauimalan tuleva kohtalo on puhututtanut kaupunkilaisia niin lehtien palstoilla kuin uimalan saunan lauteillakin. Alkukesästä uutisoitiin, että maauimala on vuonna 2024 auki mahdollisesti viimeistä kesää. Korjausvelkaa on kertynyt, eikä remontin rahoittamisesta tai tahtotilasta siihen ole tietoa.  Urheilukeskus on nykymuodossaan pitkälti 1970-luvun asussa. Maauimala otettiin mukaan Urheilukeskuksen yleissuunnitelmaan oikeastaan käytännön tarpeesta: Suurmäen mäkimonttu jouduttiin betonoimaan, jotta alueen pohjavedet pystyttiin paremmin suojelemaan. Näin syntyi harvinainen yhdistelmä mäkihyppyä ja uintia. Mäen alusta saatiin valmiiksi vuoden 1972 kisoihin, mutta maauimala avautui yleisölle 1974. Maauimalasta tuli Lahden ensimmäinen ja ainoa 50 metrin allas. 1980-luvun postikorttiin on kaupungintalon ja rautatieaseman lisäksi päätynyt hyppyrimäet ja maauimala. Kuva: Raimo Ketola/Laatukortti, Lahden museoiden kuvakokoelmat.  Maauimalan kohtalo on monisyinen juttu, johon li...

Mukana museossa – Birgitta Stjernvall-Järvi Lahden museoiden muistoissa

Birgitta Stjernvall-Järvi kuoli 80-vuotiaana 10.6.2024. Hän oli syntynyt 1.4.1944 Sysmän Virtaan Vanhankartanon tyttärenä. Birgitta Stjernvall kirjoitti ylioppilaaksi Salpausselän yhteiskoulun ensimmäisen ylioppilasvuosikerran mukana vuonna 1964 ja valmistui kaksi vuotta myöhemmin kansakoulunopettaksi Helsingin opettajakorkeakoulusta. Birgitta Stjernvall-Järvi oli monin tavoin mukana museossa. Birgitta Sjernvall-Järvi 1960-luvun alussa. Lahden museoiden kuvakokoelmat. Opiskellessaan Birgitta sai tilaisuuden mukavaan sivutoimeen. Hänestä tuli televisiokuuluttaja, yksi alan pioneereista. Taikalaatikon kaunottaret olivat vielä 1960-luvulla suuri ihailun kohde. Tv-illan päätteeksi kuuluttajan lausuma ”Hyvää yötä” kuulosti henkilökohtaiselta ja turvalliselta. Television varhaisvuosista saakka lastenohjelmat olivat merkittävä osa ohjelmistoa, kuten voimme Radio- ja tv-museon perusnäyttelyssä oppia. Oli tietenkin tärkeää naulita kansa vastaanotinten ääreen ja totuttaa katsojat pienestä...

Kaikenkarvaiset ystävät ja arjen hyödylliset apurit

Oletko koskaan miettinyt eläinten merkitystä entisaikoina tai esimerkiksi niiden roolia ihmisen apuna arjessa? Eläimiä on pidetty sekä käytetty monenlaisiin tarkoituksiin, ja ne ovat olleet osana ihmisten elämää aina. Eläimet ovat myös kuvastaneet omistajiaan ja olleet tärkeitä selviytymisen kannalta. Kanoja riihitarhassa arviolta 1900-luvun alussa. Lahden museoiden kuvakokoelmat. Kotieläimillä on aina ollut suuri merkitys ihmisille, riippumatta siitä, asuttiinko kaupungissa vai maalla. Myös kaupunkilaiset viljelivät peltoja sekä pitivät monenlaisia kotieläimiä. Tonttien perällä oli usein talli sekä navetta, ja pihalla juoksentelevia kanoja. Ruotsin vallan aikaan ja vielä 1800-luvulla monilla oli lehmiäkin, ja niitä saattoi nähdä kadulla vapaana. Lehmien avulla saatiin niin maitoa, voita kuin juustoa. Työnjako meni yleensä niin, että lehmät kuuluivat talon emännän vastuutehtäviin, ja hevoset isännän työlistalle. Wahlströmin perhettä ja hevonen Roinilan talolla Kuhmoisissa vuonna 1890. ...